Process Safety Engineering vs HSE

People: What do you do?

Me: I’m a Process Safety Engineer.

People: Wow, great. So, are you the one responsible for fire drilling at office?

Me: Hmmm, nope. *cringe

People: Oh. *confused and moved on with their lives

vrva6il
Deepwater Horizon Explosion in 2010

More often than not, people who asked what my job is and got the answer, would refer my job as a Health, Safety and Environment (HSE) Officer. Though a little bit upset, I didn’t blame them, really. They just got lost with the use of “safety”. Well then, what’s actually the difference between these two important jobs? Here are my analysis based on my every day activities in oil and gas industry.

Before any thing, let us be informed that Process Safety Engineering (PSE) has other names, Technical Safety Engineer or Design Safety Engineer. On the other hand, HSE Officer is sometimes called Occupational Safety Officer or HSE Inspector.

Safety Engineering is an engineering discipline which assures that engineered systems provide acceptable levels of safety.

Focus of attention for PSE is the whole system behavior and design of an oil and gas facility, while HSE Officer is keeping an awareness on a personal level/human behavior. PSE gives its best to prevent unintentional hazard release in the facility or designing intentional hazard release as low as possible. Hazard means any thing which has possibility to cause accident/harm/loss, such as fire, chemical, rupture, noise or human error. HSE Inspector works mostly on keeping the personnel from slip, fall or even catch illness. Moreover, PSE is the one protecting not only the facility workers, but also public, business and environment, because you know what, the PSE incident can be catastrophic. Imagine a rupture in pipeline containing high pressure gas near a busy public road? Or just simply watch Deepwater Horizon incident which took 11 lives and cost British Petroleum (BP) $54 billions.

The Safety Officer is responsible for monitoring and assessing hazardous and unsafe situations and developing measures to assure personnel safety.

Because of the widely range of major consequences, PSE cost huge amount of money to be implemented and to guarantee a system’s process safety. It’s more like an investment. For example, Deck Integrated Fire Fighting System (DIFFS). This expensive equipment itself is hoped to never be used, yet must be provided and must have high reliability. For HSE, it is a piece of cake to buy high quality Personal Protective Equipment (PPE) or even a Breathing Apparatus.

scuh-diffs2
DIFFS

Furthermore, it is easier to raise awareness related to one’s own health or safety rather than explaining whole system’s. PSE requires complex technical knowledge, mostly by Chemical Engineers which is relatively difficult to share to public/non-engineering workers.

PSE system requires the facility key persons to totally understand the importance. It aims to educate the boss/high level person in all board meeting while HSE educates the staffs/workers, usually in the team meeting.

safety-420px
PPE

Fortunately, the incident frequency for PSE is rather low compared to HSE. A system seldom break into emergency situation severe enough to cause PSE incident, whilst personnel HSE incident is highly recorded, though can cause a number of casualty also.

But bear in mind, both occupations are important and related to each other. Failure in HSE can lead to PSE incident and vice versa.

So, now you know.

 

For further information, please visit iChemE Blog.

Stay excellent, lads!

 

W.

 

 

P.S. If somehow you still get confused (oh come on…!), just ask for our working helmet color. Whilst PSE is stuck with boring white helmet, HSE Officer get to use the cool green one.

LtR: PSE Helmet and HSE Helmet

 

Advertisements

15 thoughts on “Process Safety Engineering vs HSE”

  1. Artikel yang begitu informatif,

    Dengan bahasa yang begitu sederhana, Process Safety Eng ( US lebih sreg dengan istilah ini ) atau Technical Safety Eng ( Istilah di Eropa ), lebih kepada urusan yang berkaitan dengan rancang bangun suatu industri proses, ini kalau dalam scope of work dunia Engineering, dari mulai Plant Layout Sitting, Firewater Demand ( Loss Prevention ), SIL Study ( termasuk determination ), termasuk juga peletakan sensor dan kawan – kawannya.. entah itu ditahan FEED ataupun Detail Engineering

    Akan tetapi beda hal, jika dalam sebuah SoW fase Operation Industri Proses, seorang Process Safety Eng atau Technical Safety Eng, hanya sebagai advisor jika terjadi MoC atau dalam bahasa sederhananya,, industri tersebut mau memodifikasi plantnya…

    Untuk overall dunia HSE, lebih menitik beratkan ke arah Industrial Hygiene, Alat Pelindung Diri, Work Permit ( fase konstruksi maupun operation day to day ), Statistik Kecelakaan Kerja untuk pelaporan Dinas Tenaga Kerja Lokal..

    Walaupun terdapat sebuah gap yang memisahkan job desc dari masing – masing tersebut, sebenarnya ada keterkaitan yaitu dalam masalah Human… dimanakah hubungannya…. Silahkan cari sendiri ya,,hehehhee….

    Semoga SUKSES dan Bermanfaat…

    BTW, Mbak Wulan ambil S2 Process Safety dimana? Sheffield atau di Norway?

    Salam,
    Bidadari Rusia

    Like

      1. Saya tidak berani menyebut diri saya sebagai Safety Engineer. Saya hanyalah manusia Pembelajar di Dunia yang Fana.

        Rgrd’s
        Bidadari Rusia

        Like

  2. Mba Wulan, jujur ini salah satu bidang pekerjaan yang aku nggak paham sama sekali wkwkwk padahal aku kerja di wilayah tambang yang pastinya ada orang2 seperti ini… sejauh ini sebelum baca tulisan mba Wulan, kalo aku dengar orang bilang ‘eh dia itu orangnya safety’ berarti mereka adalah orang2 yg bertanggung jawab ttg keselamatan karyawan jadi kalo ada yang atribut safety-nya gak lengkap berarti mereka yg akan marah2 hahha (cuma tau bagian itu aja)

    Like

    1. Wooogh, parah Asti. Ahahaha.. bercanda.
      Memang sering banget disangka gitu sih. Yang kamu sebutkan itu HSE Officer, dan tugas mereka penting banget tu biar kita para pekerja ngga cedera.
      Hayo kamu sering kena marah ya? XD

      Like

      1. belom pernah sih mba kena teguran karna masalah safety soalnya aku di kantor bawah (jauh dari daerah tambangnya) hanya saja, dulu pas ditahan di portal karna gak bawa sepatu safety sama helm, padahal cuma mau bawa berkas ke kantor sub kon rekanan lol

        Like

  3. Sepintas liat foto dokumentasi Deepwater Explosion itu seems so unreal/ filmlike material 😮 Your job has a sufficient amount of stress ya Mbak Wulan, gosh! Wondering, what do you do to relax at the end of the day?

    Like

    1. Surreal banget memang ya, Yas.. serem. Have you seen the movie?
      Quite stressful but still under control. At least I try to.
      You know what Yas, what I do to relax is blogging. Serius lho. It keeps me sane. Ahaha..

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s